Σε συνολικά 500 αστυνομικούς έχει αφαιρεθεί το όπλο επειδή δεν κατάφεραν να περάσουν τα ψυχολογικά τεστ της επιτροπής ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από το 2009 όταν άρχισε η εφαρμογή του νόμου 3169/2003 έχουν περάσει από το… ντιβάνι του ψυχολόγου 20.000 αστυνομικοί, εκ των οποίων ένας στους 40 κρίθηκε ακατάλληλος να φέρει όπλο. Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι προτεραιότητα δόθηκε στην εξέταση των ομάδων «υψηλού κινδύνου», δηλαδή στους άνδρες που υπηρετούν στις μάχιμες υπηρεσίες, όπως τα ΜΑΤ, τα ΥΜΕΤ, τα ΕΚΑΜ και οι ομάδες «Δέλτα», «ΔΙ.ΑΣ.» και «Ζήτα».
Παρά τις προσπάθειες των ψυχολόγων της ΕΛ.ΑΣ. περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικούς (30.000 άνδρες) δεν έχουν περάσει ποτέ από τις επιτροπές ψυχολόγων που βρίσκονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. «Δυστυχώς υπάρχουν ένστολοι που κάνουν ένοπλες υπηρεσίες χωρίς να έχουν περάσει ποτέ από ψυχολόγο. Θεωρούμε, πάντως, ότι το ποσοστό ακαταλληλότητας οπλοφορίας θα είναι μικρότερο στους υπόλοιπους 30.000 αστυνομικούς που δεν έχουμε εξετάσει ακόμα, διότι δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», αναφέρει αστυνομική πηγή.
Στην Αττική από το γραφείο του ψυχολόγου έχουν περάσει 14.600 ένστολοι, εκ των οποίων οι 300 «κόπηκαν». Στη Θεσσαλονίκη από τις επιτροπές πέρασαν 6.500 αστυνομικοί, από τους οποίους 202 αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 72 από τους 202 άνδρες που «κόπηκαν» υπηρετούν στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα και μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για να εξεταστούν.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής Βασίλης Ντούμας επισημαίνει και μία άλλη παράμετρο: «Ξέρουμε ότι γίνεται μία άτυπη επιλογή για το ποιοι θα περάσουν τα τεστ των ψυχολόγων. Συνήθως είναι ειδικοί φρουροί, αστυφύλακες, αστυνομικοί νέοι σε ηλικία με λίγα χρόνια υπηρεσίας. Όσο μεγαλώνει ο βαθμός τόσο μειώνεται πιθανότητα να περάσει κάποιος από την επιτροπή καταλληλότητας, αποκλείοντας ουσιαστικά τους βαθμοφόρους από τη διαδικασία».
Το θέμα των ψυχολογικών τεστ ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από το τραγικό περιστατικό που συνέβη στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όπου άνδρας των ΜΑΤ στραγγάλισε το παιδί του. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός έφερε όπλο, παρά τις σοβαρές ψυχικές διαταραχές που όπως αποδείχθηκε αντιμετώπιζε.
41 αυτοκτονίες από το 2007 μέχρι σήμερα
Την ίδια ώρα, μάστιγα εξακολουθούν να αποτελούν για την οικογένεια της Αστυνομίας και οι αυτοκτονίες. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μπορεί να μην αυξήθηκαν λόγω της κρίσης αλλά παραμένουν αυξημένες σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους συνολικά 41 αστυνομικοί, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου πέντε αστυνομικοί αυτοκτονούν κάθε χρόνο.
«Το στρες και οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση στο όπλο κάνει το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. πιο ευάλωτο. Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά προκύπτει ότι δεν υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών λόγω της κρίσης. Το φαινόμενο, όμως, παραμένει μάστιγα για το Σώμα. Συνήθως υπάρχει μία μεγάλη αφορμή που σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό άλλων αιτιών οδηγεί στην εύκολη λύση που είναι η πρόσβαση στο όπλο που έχουν πάνω τους», δηλώνει ο Βασίλης Ντούμας.
ΠΗΓΗ: Huffington Post Greece