Κατά τη διάθεση προσωπικού σε υπηρεσία μεταγωγής κρατουμένου πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:
– Για μεταγωγή μέχρι τριών κρατουμένων ορίζονται δύο συνοδοί και για κάθε αύξηση αυτών μέχρι δύο, αυξάνεται ο αριθμός των συνοδών κατά ένα.
Όταν μετάγεται ένας κρατούμενος πού δεν κρίνεται επικίνδυνος ή ύποπτος απόδρασης και η Υπηρεσία της μεταγωγής αδυνατεί να διαθέσει δύο συνοδούς, η μεταγωγή μπορεί να γίνει με ένα συνοδό. «Στην περίπτωση που μετάγονται προς επαναπροώθηση αλλοδαποί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας ορίζονται δύο (2) συνοδοί για μέχρι πέντε (5) μεταγομένους και για κάθε αύξηση αυτών μέχρι οκτώ (8) αυξάνεται ο αριθμός των συνοδών κατά ένα».
– Για εκτέλεση μεταγωγής σύμφωνα με Άρθρο 145 ΠΔ 141/91 εκδίδονται τα κατωτέρω έγγραφα:
α. Γραπτή διαταγή, στην οποία αναφέρονται ονομαστικά ο επικεφαλής της μεταγωγής και οι λοιποί συνοδοί, τα ονοματεπώνυμα των μεταγομένων κρατουμένων,οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται ή καταδικάσθηκαν, αν είναι ύποπτοι φυγής, τα σχετικά πειστήρια και έγγραφα, η αιτία της μεταγωγής και η αρχή στην οποία πρέπει να παραδοθούν.
β. Φύλλο πορείας, εφόσον η μεταγωγή πρόκειται να γίνει εκτός της έδρας της Υπηρεσίας τους.
-Οι μεταγόμενοι δεσμεύονται με χειροπέδες, με εξαίρεση τους γέροντες, τους ανήλικους, τους κληρικούς και εκείνους για τους οποίους θεωρείται περιττή η χρήση του μέτρου, εξαιτίας σωματικής ανικανότητας, αναπηρίας ή ασθένειας, καθώς και εκείνους οι οποίοι, κατά την κρίση του επικεφαλής της συνοδείας, με βεβαιότητα δεν θεωρούνται ύποπτοι απόδρασης.
Όσοι κατά την κρίση του διοικητή ή διευθυντή της Υπηρεσίας που διατάσσει τη μεταγωγή είναι επικίνδυνοι ή ύποπτοι απόδρασης, δε-
σμεύονται έστω και αν ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες που εξαιρούνται από τη δέσμευση με χειροπέδες. (Άρθρο 147ΠΔ 141/91).
Μεταγωγή ανδρών και γυναικών με την ίδια συνοδεία πρέπει να αποφεύγεται, αλλά αν αυτή επιβάλλεται από οποιοδήποτε λόγο, οι γυναίκες κρατούνται χωριστά. Η μεταγωγή κρατούμενης γίνεται με τη συνοδεία γυναίκας αστυνομικού, εφόσον η Υπηρεσία της μεταγωγής διαθέτει γυναίκες αστυνομικούς.
Οι ανήλικοι κάτω των δεκαεπτά ετών συνοδεύονται από αστυνομικά όργανα του ίδιου φύλου ειδικά εκπαιδευμένα για τη μεταχείρισή τους, αν υπάρχουν.
Οι στρατιωτικοί, οι κληρικοί και μοναχοί που φέρουν σχήμα και το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας μετάγονται πάντοτε χωριστά, ειδικά δε το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και με πολιτική ενδυμασία.
Αν, πριν ή κατά τη διάρκεια της μεταγωγής, μεταγόμενος δηλώσει ασθένεια, καλείται αμέσως ιατρός που τον εξετάζει και γνωματεύει αν είναι δυνατή η πραγματοποίηση της μεταγωγής χωρίς σοβαρό κίνδυνο της υγείας του.
Αν, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ιατρού, η μετακίνηση είναι επικίνδυνη για την υγεία του μεταγόμενου, αναβάλλεται η εκτέλεση της μεταγωγής και ειδοποιείται ταυτόχρονα η αρχή του τελικού προορισμού του.
Το ίδιο γίνεται και όταν πρόκειται για μεταγωγή κρατούμενης σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή μητέρας που έχει μαζί το νήπιό της και ασθενήσει η ίδια ή το νήπιο.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Κων/νος – ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος Αστ/κος Υποδ/ντης ε.α Υπαστ/μος Α’
Το άρθρο περιλαμβάνεται στο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ που διανέμεται από το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. δωρεάν για τα μέλη του και αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα 141/91 που Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 58 – 30.04.1991 με τίτλο ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.