Συνεχίζεται η διαδικασία της δίκης με αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής σε έντονα φορτισμένο κλίμα για τούς συγγενείς των αδικοχαμένων συναδέλφων αλλά και όλων των εκεί παρευρισκομένων, ιδιαίτερα δε με την αμετανόητη στάση των κατηγορουμένων.
Παραθέτουμε απόσπασμα από άρθρο της Μαρίας Μεϊμάρη στο espressonews:
«Καταπέλτης» ήταν η εισαγγελέας του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους «μακελάρηδες του Ρέντη» οι οποίοι την 1η Μαρτίου 2011 δολοφόνησαν με Καλάσνικοφ τους δύο ειδικούς φρουρούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τον 23χρονο Γιάννη Ευαγγελινέλη και τον 22χρονο Γιώργο Σκυλογιάννη. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή όλων των βασικών κατηγορουμένων. Από τους υπολοίπους, η Ελενα-Ανθέροβα Μουρατίδη αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και για τους Γιώργο Μουρατίδη και Ανανιάν Ραφαήλ προτάθηκε η απαλλαγή από την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.
Νωρίτερα στην αγόρευσή της η δικαστική λειτουργός ανέλυσε τον ρόλο που κατείχε καθένας ξεχωριστά από τους κατηγορουμένους στην εγκληματική οργάνωση και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα της μοιραίας ημέρας, όταν έχασαν τη ζωή τους οι δύο νεαροί αστυνομικοί. Οπως είπε, στο γκρι Volvo που συμμετείχε στην καταδίωξη επέβαιναν ο Γιώργος Εμερζίδης, οι δύο ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση, Ιωάννης Σαββίδης και Ανδρέας Ποφίδης, καθώς και ο Βιτάλι Τερσενίδης, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή και κατάφερε να διαφύγει. Συγκεκριμένα, όπως είπε η εισαγγελέας, ο 23χρονος Γιώργος Εμερζίδης (ο οποίος είχε αποφυλακιστεί ύστερα από «γκάφα» των δικαστικών αρχών προτού συμπληρωθεί το ανώτατο όριο της προσωρινής του κράτησης) καθόταν στη θέση του οδηγού, ενώ οι Σαββίδης και Ποφίδης πυροβολούσαν εναντίον των αστυνομικών. Σε ό,τι αφορά τον τέταρτο επιβαίνοντα, η δικαστική λειτουργός ανέφερε ότι δεν χωρά αμφιβολία πως συμμετείχε στο περιστατικό, αφού ήταν και ο μόνος που τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή των πυρών.
Σε άλλο σημεία της αγόρευσής της έκανε ειδική μνεία στον βαρύ οπλισμό που έφεραν οι κατηγορούμενοι ο οποίος καταδεικνύει, όπως τόνισε, ότι «ήταν έτοιμοι για όλα και ότι δεν πήγαιναν απλώς για να κάνουν μια ληστεία». Εξάλλου, σημείωσε ότι τα μέλη της οργάνωσης που λογοδοτούν σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης χρησιμοποιούσαν χαρακτηριστικά ονόματα για να αναγνωρίζονται. Αμέσως μετά την πρόταση της εισαγγελέας προκλήθηκε αναστάτωση, όταν ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους στη δίκη, ο Γιάννης Σαββίδης, αποχώρησε από την αίθουσα του δικαστηρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ακολουθούμενος από τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενούς του.
Μετά από λίγο όλοι οι κατηγορούμενοι επέστρεψαν, όμως για να μη διαταραχθεί η διαδικασία, ο πρόεδρος της έδρας ζήτησε να γίνει χρήση του άρθρου 344/παρ. 2 του ΚΠΔ, σύμφωνα με το οποίο το δικαστήριο μπορεί να απαγορεύσει στον κατηγορούμενο που δεν κρατείται προσωρινά να απομακρυνθεί έως ότου απαγγελθεί απόφαση. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για να μην απομακρυνθούν από την αίθουσα όσοι κατηγορούμενοι δεν κρατούνται. Λίγο αργότερα σημειώθηκε και άλλη «ανταρσία» στο δικαστήριο, όταν αντιδρώντας στα σχόλια ενός συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, ο Σαββίδης σηκώθηκε για δεύτερη φορά εκνευρισμένος από τη θέση του και αποχώρησε.