Η επανίδρυση του Α.Τ. Ακροπόλεως μπορεί να ήταν επιβεβλημένη, αλλά τα προβλήματα που δημιούργησε η προχειρότητα της επανίδρυσης είναι εμφανή και φυσικά εις βάρος του αστυνομικού προσωπικού που υπηρετεί εκεί. Διαβάστε το υπόμνημα του σωματείου μας στη φυσική και πολιτική ηγεσία:
Αριθ. Πρωτ: 31/10-12-2014 Αθήνα 10 Δεκεμβρίου 2014
Προς: κ. Αστυνομικό Διευθυντή Αθηνών
κ. Διοικητή Α/Τ Ακροπόλεως.
Κοιν: κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
κ. Προϊστάμενο Επιτελείου ΕΛ.ΑΣ
κ.Γεν. Αστυνομικό Δ/ντη Αττικής
Το Σωματείο μας έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από συναδέλφους που υπηρετούν στο τμήμα Ακροπόλεως το οποίο και το Αρχηγείο σας έκανε την τιμή να αναθέσει τη εποπτεία και διοίκηση του, σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης σε αυτούς, των οφειλόμενων ημερών ημερησίας ανάπαυσης (ρεπό).
Η ημερήσια ανάπαυση για τους υπηρετούντες στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως σταδιακά τείνει να εξαφανιστεί από τον πίνακα των υπηρεσιών του Τμήματος αλλά κυρίως από την ζωή εργαζόμενων που μοχθούν καθημερινά αλλά διέπονται από κανόνες και νόμους που κάποιοι πρέπει να εφαρμόζουν.
Εύκολα δημιουργείται η εντύπωση ότι το Τμήμα επαναλειτούργησε για το “χειροκρότημα” της επανασύστασης, μόνο που αυτό το “χειροκρότημα” το πληρώνουν ακριβά οι πρωταγωνιστές μιας υπηρεσιακής ταλαιπωρίας.
Δεν τηρούνται οι βασικές διατάξεις περί χρόνου εργασίας αστυνομικού προσωπικού – Π/Δ 394/2001- που αποτελεί την κορωνίδα των εργασιακών δικαιωμάτων, όχι ασφαλώς ως συνδικαλιστικό αίτημα και κατοχύρωση , αλλά ως το ουσιαστικό εργαλείο για να κάνει ο Έλληνας αστυνομικός σωστά την επίπονη δουλειά του.
Τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εργατικής νομοθεσίας η χορήγηση ημέρας ανάπαυσης σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων. Στην περίπτωσή μας το ζήτημα του χρόνου εργασίας μας και της χορήγησης ημέρας ανάπαυσης (ρεπό) ρυθμίζεται από τις διατάξεις του π. δ/τος 394/2001 με τον τίτλο «Χρόνος εργασίας προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας».
Ειδικότερα ως προς το θέμα της έγκαιρης χορήγησης της ημερήσιας ανάπαυσης στο εδ. 4 της παρ. 3 του άρθρου 1 του π. δ/τος 394/2001 προβλέπεται ότι «..Η χορήγηση της ημερήσιας ανάπαυσης είναι υποχρεωτική εντός της εβδομάδας που γεννάται το δικαίωμα λήψης της. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται ο συμψηφισμός των ημερήσιων αναπαύσεων σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στις περιπτώσεις αυτές οι ημερήσιες αναπαύσεις χορηγούνται εντός της εβδομάδας που γεννάται το δικαίωμα λήψης της τελευταίας ημερήσιας ανάπαυσης.
Σε περίπτωση υποχρεωτικής παροχής εργασίας την έκτη και έβδομη ημέρα εργασίας έναντι καταβολής δύο αποζημιώσεων και χορήγησης δύο ημερών ανάπαυσης εντός του ίδιου δεκαπενθημέρου, ο αστυνομικός διατίθεται υποχρεωτικά σε εκτέλεση υπηρεσίας εντός του 24ώρου που ακολουθεί τη λήξη των δύο συνεχόμενων ημερησίων αναπαύσεων.
Το αστυνομικό προσωπικό στο οποίο δεν χορηγήθηκαν οι ημερήσιες αναπαύσεις, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα προηγούμενα εδάφια, μετά το πέρας του δεκαπενθημέρου, κάνει, αυτοδικαίως, χρήση των οφειλόμενων ημερησίων αναπαύσεων, κατόπιν αναφοράς- γνωστοποίησης που υποβάλλει αμέσως στην υπηρεσία του, για συγκεκριμένες ημέρες τις οποίες ο Διοικητής δύναται να διαφοροποιεί εντός της ιδίας εβδομάδας που υποβλήθηκε η αναφορά, εφόσον συντρέχουν έκτακτες και απρόβλεπτες υπηρεσιακές ανάγκες..».
Η λεπτομερής αυτή αναφορά του π. δ/τος καταδεικνύει με το πιο περίτρανο τρόπο την ιδιαίτερη ευαισθησία του νομοθέτη σε θέματα ωραρίου και ημερήσιας ανάπαυσης, αναγνωρίζοντας προφανώς την αναγκαιότητα αυστηρής τήρησής τους, αναγκαιότητα που δεν αποτελεί συνδικαλιστική κατάκτηση αλλά και αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών ως προς την ικανότητα του αστυνομικού να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες που απαιτούνται για την άσκηση του λειτουργήματός του. Η παραβίαση των εκτενών νομοθετικών διατάξεων, των θεσμικών κατοχυρώσεων, των επιστημονικών δεδομένων και της κοινής λογικής με αυθαίρετο τρόπο από κάποιον Διοικητή ενός Α.Τ., πέραν των πειθαρχικών και ποινικών συνεπειών που συνεπάγονται για τον ίδιο, αποτελεί σαφή περιφρόνηση και ουσιαστικά κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων και προκαλεί δικαιολογημένα την οργή των συναδέλφων και του Σωματείου.
Ελπίζουμε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται μόνο σε παραδρομή και παρανόηση των δεσμευτικών διατάξεων του π. Δ/Τ, και ότι θα αρθεί η αδικία αυτή, δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον και θα αποκατασταθεί η έννομη τάξη που τρώθηκε, αποδίδοντας τα οφειλόμενα σε κάθε έναν εργαζόμενο, ρεπό.
Σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκάσετε το Σωματείο να αναφερθεί εκτός από στους φυσικά και πολιτικά ανωτέρους Σας και στον αρμόδιο Εισαγγελέα γιατί τέτοιες συμπεριφορές υπερβαίνουν την προσωπική απαξία αυτού που τις ενήργησε και στιγματίζουν δυσμενώς ολόκληρο το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ακολούθως το υπόμνημα στον κ. υπουργό: https://www.sefeaa.gr/ypomnhma-ston-ypoyrgo-gia-to-a.t.-akropolews.html