Η έγκαιρη αφαίρεση του κράνους από κάποιον αναβάτη που έχει εμπλακεί σε ατύχημα μπορεί να του σώσει τη ζωή. Πρέπει όμως να γίνει άμεσα και σωστά. Παλαιότερα πίστευαν ότι η αφαίρεση του κράνους μοτοσικλετιστή που έχει εμπλακεί σε ατύχημα έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά από ιατρούς ή επαγγελματίες διασώστες και όχι από τους παρευρισκομένους στον τόπο του ατυχήματος.
Ο κύριος λόγος γι´ αυτό είναι το ρίσκο να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή του αυχένα από την επιπόλαιη προσπάθεια κάποιου να αφαιρέσει το κράνος ενός αναβάτη που πιθανόν δεν έχει τις αισθήσεις του.
Έρευνες της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου ΑDΑC και επιστημόνων που ασχολούνται με τις συνθήκες και τις επιπτώσεις διαφόρων ατυχημάτων αναφέρουν ότι πρέπει να αφαιρείται άμεσα το κράνος από κάποιον μοτοσικλετιστή που έχει εμπλακεί σε ατύχημα αφού ο χρόνος που θα περάσει μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου μπορεί να αποβεί εις βάρος της κατάστασης του τραυματία.
Η άμεση αφαίρεση του κράνους στον τόπο του ατυχήματος είναι απαραίτητη γιατί…:
Απελευθερώνουμε τον αεραγωγό του θύματος βοηθώντας με αυτό τον τρόπο την αναπνοή του.
Ελέγχουμε την αναπνοή του θύματος.
Σε περίπτωση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα ΚΑ.Α.
Ακινητοποιούμε το κεφάλι και τον αυχένα του θύματος.
Εντοπίζουμε και στη συνέχεια αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά μια εξωτερική αιμορραγία στο κεφάλι.
Δεν αφαιρούμε το κράνος εάν είναι παραμορφωμένο και σταματάμε τη διαδικασία αφαίρεσης εάν ο τραυματίας μας αναφέρει δυσκολία στην αναπνοή, έντονο πόνο, εάν ακούσουμε τριγμό στον αυχένα κατά τη διάρκεια των χειρισμών μας ή αν οι συνθήκες γίνουν επικίνδυνες για εμάς και κινδυνέψουμε από τρίτους παράγοντες!