(Αρχείο Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α.)
” Η Κρητική κοινωνία διακρινόταν πάντα για το Φιλελευθερισμό της και την ανεκτικότητα της στους αξιακούς της κώδικες διατηρώντας και αναδεικνύοντας αυτά τα χαρακτηριστικά ως κυριαρχικό χαρακτηριστικό της γνώρισμα..
Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς παρατηρήθηκε μια αυξανόμενη και νέου τύπου εγκληματικότητα ιδιαίτερα ανησυχητική για την έκταση της, αλλά προπάντων για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Εκτός από τις παραδοσιακές μορφές εγκληματικότητας (βεντέτες, εγκλήματα για λόγους τιμής, ζωοκλοπή) παρατηρήθηκε και ραγδαία ανάπτυξη προχωρημένης εγκληματικότητας, που έχει να κάνει με διακίνηση– εμπορία ναρκωτικών, τη διάδοση και εμπορία όπλων (οπλοκατοχή -οπλοχρησία), με τη οργανωμένη ζωοκλοπή και κλοπή αγροτικών προϊόντων. Ενώ κάποτε η οπλοκατοχή στη Κρήτη είχε το άλλοθι της παραδοσιακής λεβεντιάς ή έστω της επίφασης κάποιας αντιεξουσιαστικότητας (κοινώς καπετανιλίκι), σήμερα σημαίνει βία, απανθρωπιά, κυνισμό και τρομοκρατία..
Κάθε φιλότιμη προσπάθεια των τοπικών Αστυνομικών Δυνάμεων για τον προσδιορισμό και την πάταξη αυτών των ιδιαίτερων μορφών εγκληματικότητας προσέκρουε σε αδυναμίες όπως: ενασχόληση με αντικείμενα ξένα προς την αποστολή αυτή, αριθμητική ανεπάρκεια, μη εύκαμπτη και ευέλικτη λειτουργία (υπαγωγή, εποπτεία) καθώς και οι αγκυλώσεις πολλές φορές και η ανοχή λόγω εντοπιότητας των δυνάμεων αυτών.
Τον Φεβρουάριο του 2001 με το Π.Δ. 40/2001 ιδρύονται 4 τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, ένα σε κάθε Νομό, με αποστολή την πάταξη του μορφώματος της εγκληματικότητας που δημιουργήθηκε στην Κρήτη αλλά παράλληλα και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους φιλήσυχους πολίτες. Χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας και σύνθεσης των ΤΑΕ είναι τα εξής: υπαγωγή και εποπτεία απευθείας των ΤΑΕ στην Γενική Αστυνομική Περιφέρεια Κρήτης ώστε να επιτυγχάνεται η ευελιξία και αμεσότητα στον τρόπο δράσης τους. Η σύνθεση των δυνάμεων των ΤΑΕ έγινε κατά πλειοψηφία από Ειδικούς Φρουρούς με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια και με ποιοτική αξιολόγηση μέσω διατάξεων του Α.Σ.Ε.Π. έχοντας υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού και κατέχοντας η πλειοψηφία τίτλους σπουδών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα να υπηρετήσει κανείς τους στον τόπο από όπου κατάγεται. Επίσης οι Διοικητές και οι Βαθμοφόροι είναι έμπειροι Αξιωματικοί με ικανή γνώση στο αντικείμενο αλλά και στις τοπικές ιδιαιτερότητες.
Ο τρόπος διενέργειας ελέγχου που εφαρμόζεται αποτελεί καινοτομία αφού λειτουργεί κάτω από αυστηρούς κανόνες Ευρωπαϊκού τύπου που τον καταδεικνύουν αποτελεσματικό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την ακεραιότητα των δυνάμεων που τις ενεργούν πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας και της ευγένειας. Τα αποτελέσματα της παραπάνω καινοτομίας των ΤΑΕ φάνηκαν ήδη από τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους και ξεπέρασαν κάθε θετική προσδοκία, αλλά επίσης παραμέρισαν και κάθε «ελπίδα» για απομάκρυνση των δυνάμεων των ΤΑΕ και συνάμα της ελπίδας για ευταξία στην Κρήτη.
Ένα χρόνο μετά, οι στατιστικές των επιτυχιών και οι επίσημοι δείκτες εγκληματικότητας, αλλά προπάντων το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών του οποίου γίναμε αποδέκτες στην τελευταία ολιγοήμερη επίσκεψη του Προεδρείου των Σ.Ε.Φ.Ε.Α., βαπτίζουν την απαρχή της νομιμότητας στην Κρήτη και την ανάδειξη των πλούσιων πολιτισμικών στοιχείων που χρόνια είχαν καταπνίξει τα αγκάθια της παρανομίας και της διαφθοράς.
Στο θέμα της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, η σοδειά των ΤΑΕ είναι πλούσια αφού ο αριθμός αυτών των εγκλημάτων που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Χασισοκαλλιέργειες έχουν εντοπιστεί και εντοπίζονται καθημερινά αφού τα ΤΑΕ χτενίζουν μέρα νύχτα βουνά και λαγκάδια προκειμένου να αποκαλύψουν ακόμη και ένα δεντρίλιο χασίς.
Η καταπολέμηση του φαινομένου εμπορίας όπλων και οπλοκατοχής που είναι ένας από τους κύριους τομείς δράσης των ΤΑΕ, καταδεικνύεται επιτυχημένη τόσο με τον μεγάλο αριθμό προσαγωγής δραστών όσο και με την κατάσχεση όπλων και φυσιγγίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εντοπισμός από μηχανήματα του αεροδρομίου Ηρακλείου δέματος που περιείχε ένα πιστόλι με 13 σφαίρες. Στην κατάθεση του ο αποστολέας ανέφερε ότι έστειλε το πιστόλι στην αδερφή του γιατί δεν μπορούσε να το κρατήσει στο σπίτι του αφού υπήρχε ο κίνδυνός να το βρουν τα ……ΤΑΕ.
Το μοναδικό φαινόμενο των ζωοκλοπών που εμφανίζεται στην Κρήτη τείνει να εξαφανιστεί αφού οι καταγγελίες πλέον είναι ελάχιστες και η συνεχής παρουσία των ΤΑΕ στην ύπαιθρο λειτουργεί αποτρεπτικά.
Στην κορυφή της λίστας των επιτυχιών των ΤΑΕ, και ιδιαίτερα του Νομού Ηρακλείου, κατατάσσονται οι συλλήψεις για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που είχαν σαν αποτέλεσμα την ανάκτηση εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης πολιτισμικής αξίας.
Η συνεχής κίνηση των ανδρών των ΤΑΕ από άκρο σε άκρο όλων των Νομών της Κρήτης συνέβαλε αποφασιστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας αποθαρρύνοντας συνάμα τους επίδοξους καταπατητές της πανίδας του τόπου. Παράλληλα σε όλα τα σημεία της υπαίθρου υπάρχουν αναφορές για πολλαπλασιασμό των ενδημικών θηραμάτων, πολλές δε είναι και οι ευχαριστήριες επιστολές των τοπικών κυνηγετικών συλλόγων προς τα ΤΑΕ.
Ο συνδυασμός των παραμέτρων ‘’αποφασιστικότητα’’, ‘’αυστηρότητα’’ και ‘’ευγένεια’’, τρίπτυχο το οποίο εφαρμόζεται στο σύνολο του προσωπικού των ΤΑΕ, έφερε σε πέρας την πολυποίκιλη αποστολή τους., χωρίς καμιά παράμετρο από τις παραπάνω να λειτουργεί σε βάρος της άλλης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα ‘’ευγένεια’’. Ο έλεγχος μπορεί να είναι αυστηρός αλλά σέβεται την αξιοπρέπεια του ελεγχόμενου και λειτουργεί πάντα στα νόνιμα πλαίσια. Για αυτό το λόγο οι ελάχιστες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά ανδρών των ΤΑΕ δεν τεκμηριώθηκαν με στοιχεία, αποδεικνύοντας ότι ήταν κατευθυνόμενες από κέντρα που επιθυμούσαν να υποσκελίσουν το έργο τους.
Η συλλογική μνήμη, η αυτογνωσία όπως και η οργανωμένη πνευματική και πολιτιστική αντίσταση με την βοήθεια της υγιούς και ανελλιπούς αστυνόμευσης, θα αντικαταστήσουν την φθαρμένη συνοχή και θα θωρακίσουν μια νέα κοινωνία με νέους κώδικες αρχών και αξιών. Και για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, πρέπει να πούμε ότι όλοι οι Κρητικοί δεν είναι εγκληματίες, ζωοκλέφτες, χασισοκαλλιεργητές και κουμπουροφόροι, αλλά πολύ μικρός αριθμός είναι εκείνος που αλλοιώνει άδικα την πολιτισμική ομορφιά της Μεγαλονήσου.
Η συνδικαλιστική μας δράση και όλων των συναφών συνδικαλιστικών φορέων στην Κρήτη, πρέπει να απεμπλακεί από την ιδιότυπη ομηρία των πολιτικών συμφερόντων και των μικροσυνδικαλιστικών επιδιώξεων ικανοποιώντας εγωιστικές και πελατειακές τάσεις και να συνταχθεί με το πλευρό όλων των Αστυνομικών Δυνάμεων της Κρήτης προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παρανομία στην Μεγαλόνησο.
Πρόδρομος και φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης που στηρίζει ανοιχτά και στέκεται αρωγός στη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Ενδεικτική είναι η βράβευση των ΤΑΕ από τον Νομάρχη Ρεθύμνου κο Λίτινα για την συμβολή τους στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.”